Andrei Ermicioi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Free governoment!!!

with one comment

Fiind inspirat de unele reporsuri din partea a citorva utilizatori de pe forum.linux.md si insusi fiind indignat de unele metodeci de lucru de la Universitatea Tehnica, credca aceeasi situatie e si in alte institutii, mi-a venit ideea, dar caredca nu sunt eu primul caru-i ia venit aceasta idee, de creat un blog sau web site cu numele de freegov.md.

Defapt despre ce merge vorba? 🙂 Ma refer la sfera de IT din cadrul sistemului nostru guvernamental si educational. Marea majoritate din populatie ce achita impozitele nu isi da seama ca majoritatea, daca nu toate, sistemele IT implementate in cadrul guvernului nostru, Republica Moldova, sunt bazate pe soft comercial sau in utilizarea lor necesita un soft comercial, adica se cheltii mii de $ pentru realizarea sistemului IT si impune utilizatorul final, adica pe noi, sa cheltuim $ pentru a utiliza aceste sisteme.

In continuare incerc sa aduc exemple pentru a aduce clritate.

Exemplu 1.

Cel mai recent pentru mine :). Sunt student in ultimul an la Universitatea Tehnica a Moldovei, CIM, ATI, acum sunt in procesul de creare a raportului de diploma si m-am intilnit cu o mica problema pentru mine, toate fisierile documentare ce se distribuie de universitate sunt in formatul .doc. Pentru un simplu utilizator de PC aceasta nu inseamna nimic, dar ce straniu si pentru majoritatea studentilor asta este normal, de ce? Raspunsul de ce este anormal sa folosesti formatul .doc este foarte simplu, e un format proprietar ce poate fi utilizat fara probleme in aplicatia Microsoft Office.

Iata din acest moment apare un sir de probleme, Microsoft Office este un produs comercial care costa149.95$ [http://office.microsoft.com/en-us/suites/FX101674081033.aspx] si acesta pentru versiunea Home & Student. In continuare pentru utilizare Microsoft Office ai nevoie de sistemul de operare Microsoft Windows al carui pret este de 199.99$ pentru cea mai ieftena versiune [http://www.microsoft.com/windows/buy/default.aspx]. Deci reese ca UTM impune studentii sai sa procure soft in valoare de 349.94$, dar cit o va costa pe universitate sa procure softul pentru toate calculatoarele din universitate? da mii de dolari si atentie acesti mii de dolari sunt banii luati din buzunarul tuturor celor care platesc impozitele!!!

Sigur atit pentru universitate cit si pentru studenti aceasta la moment nu este o problema caci toti folosesc soft pirat!!! Adica cu totii suntem hoti!!! Si apare o idignare, de ce nu se foloseste un produs care costa mai ieften sau care in general e gratuit, precum OpenOffice? Si chiar daca UTM e atit de bogat pentru a procura in viitorul apropiat licente de mii de dolari de ce ii impune pe studenti sa utilizeze soft pirat? oare nu se poate de plasat documentele intr-un format liber?

Exemplu 2.

Un al doilea exemplu ar fi completarea online a declaratiilor pe venit! Aici voi fi mai succint. Anul asta pentru prim data am fost nevoit sa fac declaratie pe venit si aflind de serviciul lor online de declaratii, am fugit repede pe site pentru a incerca s-o fac. Dezamagirea a aparut atunci cind am vazut ca declaratia pe venit se complecteaza intr-un fisier .xsl (Excel), adica deja guvernul ma impune sa utilizez un soft comercial de sute de $ pentru a face completarea online si asta pe linga faptul ca pentru realizarea acestui sistem au fost investite mii de dolari din granturi, pentru ce? pentru o forma in Excel cu tot tipul de macrosuri care face calcule automate? Imi apare intrebarea unde au plecat toti banii din granturi?

Iata au fost doar doua exemple, dar la sigur ele sunt mai multe! Problema treubie ridicata caci aceste sisteme sunt implementate din banii nostri, din impozite, si dupa care suntem impusi sa mai cheltuim bani pe soft care costu nu bani putini.

P.S. Si vom ajunge noi in Europa cu o astfel de atitudene?

Advertisements

Written by eraniblog

May 14, 2010 at 11:27

Posted in Simple posts

One Response

Subscribe to comments with RSS.

 1. sunt total deacord!
  pentru firme declaratia pe venit se face cu o aplocatie in .NET (care pe linga ce spune M$ ca e crosplatforma) ruleaza doar pe windows 😦

  si chiar daca micile organizatii ar trece pe Linux pentru a folosi acest softul sunt nevoiti puna Windows 😦

  problema pe care ai ridicat-o e interesanta, dar nu cred ca o intelege multa lume care ar spune “Shii wai scoate de pe torrents si nu bate capu ” 😦

  Ion

  July 28, 2010 at 13:07


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: